Μαθησιακές Δυσκολίες

Μαθησιακές δυσκολίες Λογοθεραπεία Speech Therapy Κέντρο Λογοθεραπείας Σοφία Τσολάκη Αριδαία Πέλλας SLP

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο ακούμε τον όρο μαθησιακές δυσκολίες. Αφορά παιδιά της σχολικής ηλικίας τα οποία έχουν εμφανείς δυσκολίες στην γραφή ή την ανάγνωση ή και τα δύο. Οι δυσκολίες αυτές συνοδεύουν τα άτομα που τις αντιμετωπίζουν για όλη τους την ζωή. Όμως, κάθε άτομο εκτός του ότι είναι διαφορετικό, οι μαθησιακές δυσκολίες έχουν και διαφορετική μορφή στον καθένα ( σοβαρότητα, τομείς ).

ΟΡΙΣΜΟΣ

Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν μια μεγάλη ομάδα διαταραχών που επηρεάζει το άτομο στην σχολική του επίδοση και την εκπαιδευτική του πορεία κατά την διάρκεια της ζωής του.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

Οι μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι μόνο μια κατηγορία, αλλά πολλές παραπάνω. Οι μαθησιακές δυσκολίες, λοιπόν, είναι οι εξής :

  • Γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες
  • Ειδικευμένες μαθησιακές δυσκολίες
  • Δυσλεξία
  • Δυσαριθμησία
  • Δυσαναγνωσία
  • Δυσγραφία
  • Δυσορθογραφία

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ – ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟΣ

Οι μαθησιακές δυσκολίες πολλές φορές έχουν την βάση τους και στην κληρονομικότητα. Με πιο απλά λόγια, εάν κάποιος γονέας είχε μαθησιακές δυσκολίες είναι πολύ πιθανόν και το παιδί του να αποκτήσει. Επιπλέον, η καθυστέρηση λόγου αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για τις μαθησιακές δυσκολίες. Ακόμα, η αιτία θα μπορούσε να έχει και νευρολογική βάση. Έπειτα, τα κορίτσια έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από ότι τα αγόρια να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Αρχικά, καθοριστικό ρόλο παίζει ο εκπαιδευτικός του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, ο δάσκαλος ή η δασκάλα του παιδιού είναι από τους πρώτους που θα μπορούσαν να εντοπίσουν οποιαδήποτε δυσκολία ενός μαθητή. Επιπλέον, πλέον υπάρχουν πολλά διαγνωστικά εργαλεία τα οποία τα χορηγούν στα παιδιά από την προσχολική ηλικία ειδικοί θεραπευτές και οποιοσδήποτε είναι γνώστης του κάθε εργαλείου. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά τα τεστ είναι :

Ωστόσο, για μια επίσημη διάγνωση θα πρέπει το σχολείο του παιδιού να στείλει τον μαθητή / την μαθήτρια και τους γονείς στο ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ της περιοχής όπου εκεί οι αρμόδιοι θα εντοπίσουν εάν:

  • Παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες
  • Θα πρέπει να έχει παράλληλη στήριξη
  • Θα μπορεί μελλοντικά η εξέτασή του να είναι προφορική

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αρχικά, οι μαθησιακές δυσκολίες είναι μια κατάσταση η οποία θα συντροφεύει το παιδί σε όλη του την ζωή. Έπειτα, η σοβαρότητα των δυσκολιών καθιστά και πιο αργή και την βελτίωση και το θεραπευτικό πρόγραμμα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό το παιδί να έχει την κατάλληλη βοήθεια, να κάνει ειδική αγωγή και να υπάρχει ένα ιεραρχημένο πρόγραμμα το οποίο θα το έχει δημιουργήσει ο κατάλληλος θεραπευτής για να βοηθήσει σε όλους τους τομείς το παιδάκι του. Ωστόσο, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να είναι γνώστης των δυσκολιών και να βοηθά το παιδί όσο το δυνατόν περισσότερο. Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή στο παιδί τους, έτσι ώστε να καταλάβουν όσο το δυνατόν νωρίτερα οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζει το παιδί τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τέλος, οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να ταρακουνήσει όλους τους γονείς και να έχουν στο νου τους και αυτήν την παράμετρο, εάν τα παιδιά τους έχουν χαμηλή επίδοση. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά τους και να τους μιλήσουν για τις μαθησιακές δυσκολίες, έτσι ώστε τα παιδιά να καταλάβουν και από μόνα τους εάν κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν θα πρέπει να τις αναφέρουν και να τις συζητήσουν με τους γονείς τους. Γονείς να θυμάστε το εξής:

ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Ή ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΛΑΪΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Περισσότερα ΕΔΩ 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top