Αυτισμός vs Καθυστέρηση Λόγου | Διαφορές και ομοιότητες

Πολλές φορές ορισμένοι γονείς ανησυχούν για το παιδάκι τους που δεν μιλάει ότι ίσως ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο διαταραχές οι οποίες μπορούν να << ξεκαθαρίσουν >> το τοπίο και ίσως μέσα από αυτό το άρθρο να σας βοηθήσουν να καταλάβετε την μεταξύ τους διαφορά.

ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Με το ξεκίνημα αυτή της παραγράφου είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως κάποτε η απουσία λόγου ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του αυτισμού. Όμως, οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως η καθυστέρηση λόγου με τον αυτισμό δεν έχει τελικά τόσο σημαντική σχέση. Αρχικά, στον αυτισμό πολλές φορές μπορεί να δούμε πολύ περίεργη ομιλία και κάποιες φόρες ακόμα και ήχους μόνο, οι οποίοι δεν είναι κατανοητοί. Στην καθυστέρηση λόγου, ίσως δεν έχουμε καθόλου λόγο ή πολύ περιορισμένο λεξιλόγιο.

Η ΜΙΜΗΣΗ – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού παρουσιάζουν ηχολαλία ( = η αυτούσια επανάληψη όσων ακούμε ). Σε αντίθεση με τα παιδιά τα οποία έχουν καθυστέρηση λόγου. Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν έντονη δυσκολία στην επανάληψη και μίμηση ήχων και λέξεων.

ΤΟ << ΔΕΙΞΙΜΟ >> ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ

Αρχικά, τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού πολύ δύσκολα θα μπουν στην διαδικασία να μας δείξουν κάτι με το χεράκι. Τα παιδιά με καθυστέρηση λόγου το κάνουν πολύ συχνά ως τρόπο επικοινωνίας.

ΒΛΕΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

Η βλεμματική επαφή είναι από τα κυριότερα στοιχεία αυτισμού. Αρχικά, να αναφέρουμε πως εδώ θα πρέπει  να έχουμε << τσεκάρει >> ότι το παιδί ακούει. Επιπλέον, τα παιδιά με καθυστέρηση λόγου διατηρούν κανονικά την βλεμματική επαφή.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Αρχικά,  ας πούμε τι είναι το συμβολικό παιχνίδι. Πρώτα, το παιχνίδι πρέπει να περιέχει ρόλους, φαντασία και μίμηση. Αυτό είναι το συμβολικό παιχνίδι. Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα δεν παρουσιάζουν τέτοιο είδος παιχνιδιού. Επιπρόσθετα, παιδιά με καθυστέρηση λόγου κάνουν συμβολικό παιχνίδι.

ΠΡΟΣΩΔΙΑ

Αρχικά, να υπενθυμίσουμε πως η προσωδία αφορά τον τόνο, τον ρυθμό και την χροιά της ομιλίας. Παιδιά του φάσματος παρουσιάζουν μονότονη ομιλία, χωρίς διακυμάνσεις. Ωστόσο, η προσωδία στα παιδιά με καθυστέρηση λόγου είναι κανονική.

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΝΤΟΛΩΝ

Τα παιδιά με αυτισμό δεν ακολουθούν εντολές. Για παράδειγμα, εάν πούμε σε ένα παιδί στο φάσμα << Πάρε την μπάλα >>, πιθανόν να μην το κάνει. Τα παιδιά με καθυστέρηση λόγου δεν παρουσιάζουν τέτοιες δυσκολίες.

Έτσι, έχουμε διαχωρίσει με κάποιο απλό τρόπο τις δύο διαταραχές. Επιπλέον, να πούμε σε αυτό το σημείο πως υπάρχουν και άλλες διαφορές μεταξύ των διαταραχών. Ο κατάλληλος που μπορεί να σας πει τι συμβαίνει με το παιδί σας είναι ένας λογοθεραπευτής. Η συμβουλή μου είναι να παρατηρείται το παιδί σας και για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί, μιλήστε με έναν λογοθεραπευτή. Τέλος, είναι σημαντικό να πούμε πως η πρώιμη παρέμβαση είναι καθοριστικής σημασίας για τον άνθρωπο. Από την ηλικία των 2 με 2,5 ετών ζητήστε μια αξιολόγηση και βοηθήστε το παιδάκι σας.

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top