Λογοθεραπεία και παιχνίδι

Εισαγωγή

Η λογοθεραπεία έχει να κάνει με παιδιά και ενήλικες. Τα περισσότερα κέντρα δουλεύουν με παιδιά. Έτσι, οι θεραπευτές πρέπει να βρουν τρόπους να κάνουν τα παιδιά να περνάνε διασκεδαστικά και να έρχονται χαρούμενα και να περνάνε κατά την διάρκεια της θεραπείας ευχάριστα. Όμως, πολλοί νομίζουν πως το παιχνίδι είναι απλά ένας τρόπος για να επιβραβεύσουμε τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, εάν προσαρμόσουμε κατάλληλα το παιχνίδι στην λογοθεραπεία μπορούμε να πετύχουμε πολλά και στην αξιολόγηση, αλλά και στην θεραπευτική παρέμβαση.

Παιχνίδι και λογοθεραπευτική αξιολόγηση

Αρχικά, η πρώτη συνάντηση με έναν λογοθεραπευτή αφορά την αξιολόγηση. Πολλά παιδιά ίσως φοβηθούν και δεν νιώσουν άνετα για πρώτη φορά με έναν ξένο άνθρωπο. Έτσι, λοιπόν, οι θεραπευτές χρησιμοποιούν το παιχνίδι και για να προσεγγίσουν και για να <<ξεκλειδώσουν>> τα παιδιά, αλλά και για να δουν κάποια στοιχεία στον χαρακτήρα του παιδιού. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι, το φιδάκι. Πρώτα, ζητάμε από το παιδί να διαλέξει πιόνι και ξεκινάμε το παιχνίδι. Τι μπορούμε να κερδίσουμε με αυτό;

  • να δούμε εάν το παιδί γνωρίζει τα χρώματα ( στην επιλογή πιονιού )
  • να δούμε εάν ξέρει να μετράει και εάν γνωρίζει τους αριθμούς
  • να δούμε εάν τηρεί τους κανόνες
  • να δούμε εάν τηρεί την εναλλαγή σειράς στο παιχνίδι

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά. Ανάλογα με το κάθε παιχνίδι, έχουμε την δυνατότητα να εντοπίσουμε και άλλες πτυχές του κάθε παιδιού.

Παιχνίδι και λογοθεραπευτική παρέμβαση

Αρχικά, η λογοθεραπεία έχει διάρκεια 45 λεπτά έως μια ώρα. Το τελευταίο μέρος της θεραπείας είναι το παιχνίδι. Όμως, αυτό είναι κυρίως για την επιβράβευση των παιδιών. Εάν ένα παιδί αρνείται να συνεργαστεί; Εάν είναι μικρής ηλικίας και είναι ακόμα δύσκολο να κάτσει στην καρέκλα του και να κάνει την θεραπεία; Εκεί, λοιπόν, εισάγουμε το παιχνίδι. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα παιδί το οποίο είναι ανήσυχο ή απλά δεν είναι << η μέρα του >> και δεν έχει καλή διάθεση και συνεργασία. Τι μπορώ να κάνω;

  1. Ξεκινάω την θεραπεία με το παιχνίδι. Ίσως το παιδί χαλαρώσει, έχει καλύτερη διάθεση και συνεργαστεί στη συνέχεια.
  2. Κάνω την θεραπεία στο πάτωμα. Διαλέγω παιχνίδια και ερεθίσματα που μπορούν να με βοηθήσουν να κάνω την θεραπεία μου. Για παράδειγμα, εάν δουλεύω με ένα παιδί την άρθρωση του /s/, διαλέγω παιχνίδια και αντικείμενα, τα οποία όταν το παιδί τα κατονομάζει να υπάρχει μέσα το φώνημα – στόχος.
  3. Δίνω τη δυνατότητα στο παιδί να διαλέξει αυτό το παιχνίδι και εγώ το προσαρμόζω σε αυτά που θέλω να δουλέψω.

Τελικές συμβουλές

Αρχικά, το παιχνίδι δεν αποτελεί μέσο για τους θεραπευτές μόνο, αλλά και για τους γονείς. Πολλές φορές οι γονείς πρέπει να ακούσουν τις συμβουλές των θεραπευτών και να δουλέψουν στο σπίτι με τα παιδιά τους. Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος να κάνουμε τα παιδιά να βλέπουν την ώρα της λογοθεραπείας ακόμα πιο ευχάριστη. Τέλος, το παιχνίδι είναι αυτό που καθορίζει την παιδική ηλικία των ανθρώπων. Είναι χρέος μας να το δίνουμε στα παιδιά και να βλέπουμε και να χρησιμοποιούμε τα οφέλη του.

Διάβασε περισσότερα ΕΔΏ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top