Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οποιαδήποτε διαταραχή έχει επιρροή στο λόγο μας είτε γίνει πριν την απόκτηση του λόγου είτε μετέπειτα. Η διαφορά τους είναι πως η διαταραχή εάν προκύψει έπειτα από την απόκτηση του λόγου οι συνέπειες θα είναι μικρότερες.
Βαρηκοΐα και κώφωση
Βαρηκοΐα είναι η μερική απώλεια ακοής. Από την άλλη, κώφωση είναι η ολική απώλεια ακοής. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, στην Ελλάδα 2 στα 100 παρουσιάζουν βαρηκοΐα σε σημαντικό βαθμό. Η βαρηκοΐα ή η κώφωση μπορεί να προκύψει είτε από κάποιο τραυματισμό είτε εκ γενετής. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που τις κάνουμε στα παιδιά για να ελέγξουμε την ακοή τους. Αυτές είναι :
- Ωτοακουστικές εκπομπές ( ΟΑΕs )
- Αυτόματα Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά του Εγκεφαλικού Στελέχους ( a – ABR )
- Ακοόγραμμα
Να σημειώσουμε πως οι δύο πρώτες εξετάσεις αφορούν βρέφη και νεογνά, ενώ το ακοόγραμμα γίνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Επιπτώσεις της ακοής στον λόγο
Αρχικά, να ξεκινήσουμε λέγοντας πως το αυτί μας είναι το όργανο της ισορροπίας. Επιπλέον, εάν η βαρηκοΐα είναι μεγάλου βαθμού ή εάν μιλάμε για κώφωση, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αποκατάσταση της ακοής. Αυτό, λοιπόν, γίνεται με δύο τρόπους:
- Ακουστικό βαρηκοΐας
- Κοχλιακό εμφύτευμα
Η απόφαση αυτή θα παρθεί σε συνεννόηση με τον ΩΡΛ σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει και θα σας προτείνει το καλύτερο για την εκάστοτε περίπτωση. Εάν αυτό γίνει εγκαίρως, οι επιπτώσεις στον λόγο θα είναι λιγότερες. Ωστόσο, οι πιο συχνές δυσκολίες στον λόγο είναι:
- καθυστέρηση λόγου
- ανεπαρκής λόγος
- φωνολογικές και αρθρωτικές διαταραχές
- μειωμένη ακουστική επεξεργασία
- χαμηλή ακουστική μνήμη
- αναγνώριση ήχων
- δυσκολίες στην προσωδία
Ο ρόλος της λογοθεραπείας
Όπως είπαμε και παραπάνω, υπάρχουν αρκετές επιπτώσεις στον λόγο εάν δεν γίνει έγκαιρα η διάγνωση ή αργήσει η αποκατάσταση της ομιλίας. Έτσι, οι λογοθεραπευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν όποια δυσκολία υπάρχει και όσο πιο πρώιμα είναι δυνατόν. Η πρώιμη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική, διότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν γρηγορότερα τις υπάρχουσες δυσκολίες, αλλά και προλαβαίνουν κάποιες που ίσως προκύψουν αργότερα. Επίσης, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η λογοθεραπεία σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να φοιτήσει σε τυπικό σχολείο ακουόντων, εφόσον έχει επαρκή βελτίωση. Τέλος, είναι σημαντικό να πούμε πως κάποιοι θεραπευτές είναι ικανοί να διδάξουν τους θεραπευόμενούς τους την χειλεανάγνωση, δηλαδή την ικανότητα να << διαβάζουν >> τα χείλη των άλλων.
Συμβουλές και συμπεράσματα
Τέλος, είναι σημαντικό να πούμε πως θα πρέπει να έχετε κάποια από τα παρακάτω στο νου σας για το παιδάκι σας. Εάν το παιδί σας :
- δεν γυρνάει στο όνομά του
- δεν αντιδράει σε ήχους
- δεν μιλά
- μιλά, αλλά δεν το καταλαβαίνουμε
- ενώ μιλούσε καθαρά, ξαφνικά η ομιλία << χειροτέρευσε >>
κλείστε ένα ραντεβού με έναν παιδο -ΩΡΛ. Στην τελευταία περίπτωση, το παιδί σας ίσως έχει << περάσει >> μια κρυφή ωτίτιδα και αυτό του έχει προκαλέσει κάποια ζημιά στο όργανο της ακοής. Αφού μάθετε εάν γι’ αυτό φταίει η ακοή ή όχι, μιλήστε με έναν λογοθεραπευτή το συντομότερο. Εάν είναι η ακοή, αποκαθιστούμε την ακοή και ξεκινάμε λογοθεραπεία. Εάν η ακοή είναι φυσιολογική, σε συνεργασία με τον λογοθεραπευτή και κάποιον αναπτυξιολόγο βρίσκουμε την αιτία της δυσκολίας του παιδιού. Έπειτα, ξεκινάμε λογοθεραπεία. Να μην ξεχνάμε πως η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη παρέμβαση είναι υψίστης σημασίας για την εξέλιξη του παιδιού σας.