Λογοθεραπεία: Μύθοι & αλήθειες

Λογοθεραπεία: Μύθοι & αλήθειες

Η λογοθεραπεία είναι μια επιστήμη η οποία είναι πολύ σύγχρονη και ολοένα και περισσότεροι την ακολουθούν επαγγελματικά. Αρχικά, κατά την δική μου άποψη, πέρα από τους θεραπευτές, θα έπρεπε γονείς και εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται για τη λογοθεραπεία, διότι:

  • πολλοί δεν ξέρουν πότε το παιδί τους πρέπει να κάνει λογοθεραπεία
  • εκπαιδευτικοί δεν ξέρουν να ενημερώσουν γονείς για έγκαιρη λογοθεραπευτική παρέμβαση

Εκτός από τα παραπάνω, ο κόσμος δεν έχει σωστή οπτική για την λογοθεραπεία και η μη σωστή ενημέρωση δημιουργεί  <<λάθος>> εντυπώσεις. Έτσι, στο σημερινό άρθρο, δίνονται κάποιες συχνές ερωτήσεις – προβληματισμοί στους οποίους θα απαντήσουμε αν είναι μύθοι ή αλήθειες.

<<Είναι αλήθεια ότι λογοθεραπεία κάνουν μόνο τα παιδιά που δεν λένε κάποια γραμματάκια;>>

ΜΥΘΟΣ. Η λογοθεραπεία είναι μια επιστήμη που έχει πολλές πτυχές. Αρχικά, ναι λογοθεραπεία κάνουν τα παιδιά που δεν μιλάνε καθαρά είτε γιατί δεν αρθρώνουν σωστά ένα είτε περισσότερα γραμματάκια ( φωνήματα ). Επιπλέον, η λογοθεραπεία είναι απαραίτητη σε παιδιά με διαταραχές, όπως:

  • φωνολογικές διαταραχές
  • διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και αυτισμό
  • τραυλισμό και διαταραχές ροής
  • διαταραχές φωνής
  • διαταραχές αντήχησης
  • καθυστέρηση λόγου
  • βαρηκοΐα και κώφωση
  • δυσπραξία
  • δυσφαγία και διαταραχές σίτισης
  • εγκεφαλικά επεισόδια
  • σύνδρομα
  • αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή
  • νοητική υστέρηση

<< Είναι αλήθεια ότι η λογοθεραπεία ξεκινάει από τα 4 έτη;>>

ΜΥΘΟΣ. Αρχικά, να πούμε πως η λογοθεραπεία στα 4 έτη ξεκινάει κυρίως για την άρθρωση, αλλά όταν έχουμε ένα παιδί το οποίο δεν μιλά, δεν περιμένουμε να γίνει τεσσάρων ή τριών. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι υψίστης σημασίας. Επιπλέον, εάν παρατηρήσουμε σημάδια που μας παραπέμπουν σε φάσμα αυτισμού, όχι μόνο η λογοθεραπεία, αλλά όλες οι επιστήμες ( εργοθεραπεία, παιδοψυχολογία ) ξεκινάνε πολύ νωρίτερα. Τέλος, εάν έχουμε ένα παιδί με σύνδρομο Down και είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε από την γέννηση του παιδιού μας συμβουλευόμαστε νωρίτερα έναν λογοθεραπευτή.

<<Είναι αλήθεια ότι η διάρκεια της θεραπείας είναι άγνωστη;>>

ΑΛΗΘΕΙΑ. Αρχικά, κανένας δεν μπορεί να σας πει με σιγουριά πόσο καιρό θα κάνει το παιδί να κατακτήσει μία δεξιότητα και να προχωρήσει στην επόμενη. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η συνεργασία με την οικογένεια, η διάθεση του ίδιου του παιδιού και η συχνότητα και συνέπεια των θεραπειών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να πούμε πως πολλές φορές παρατηρούμε στα παιδιά περιόδους στασιμότητας.

<<Είναι αλήθεια ότι αν περιμένω λίγο το παιδί θα τα πει από μόνο του;>>

ΜΥΘΟΣ. Αρχικά, δεν θα διαφωνήσουμε πως αυτό συμβαίνει κάποιες φορές. Αλλά, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά δεν αρθρώνουν σωστά είναι λόγω κάποιας στοματοπροσωπικής δομής. Για παράδειγμα, τα παιδιά που δυσκολεύονται στην παραγωγή του <<λ>> πολλές φορές χρειάζονται ενδυνάμωση για την ανύψωση της γλώσσας.

<<Είναι αλήθεια ότι δεν αρκεί μόνο η λογοθεραπεία, αλλά χρειάζεται και η εξάσκηση στο σπίτι;>>

ΑΛΗΘΕΙΑ. Οι λογοθεραπευτές βλέπουν και παρατηρούν το παιδί σας για 2 – 3 φορές την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς έπειτα από καθοδήγηση των θεραπευτών να εξασκούν την ομιλία ή οτιδήποτε άλλο στο σπίτι. Επιπλέον, τα περισσότερα παιδιά λειτουργούν διαφορετικά με τους θεραπευτές τους. Με άλλα λόγια, <<θυμούνται γιατί πάνε στην κυρία Σοφία>>. Επίσης, μέχρι την επόμενη θεραπεία τους τα παιδιά πρέπει να εξασκούν αυτά που έμαθαν και έτσι να μην τα <<ξεχνάνε>>.

Συμπεράσματα

Όπως βλέπετε και παραπάνω, η λογοθεραπεία είναι ένας τομέας που τώρα ανθίζει, αλλά για να δώσει καρπούς στα παιδιά χρειάζεται και την βοήθεια των γονέων και των εκπαιδευτικών. Έτσι, η καλύτερη συμβουλή που  μπορώ να σας δώσω είναι να μιλάτε με τους ειδικούς, να συνεργάζεστε μαζί τους και έτσι όλοι μαζί να βοηθήσετε τα παιδιά σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top